Bijgewerkt  14-10-2022

Gemeente Simpelveld

Baneheide

    Baneheide (de Boanhei) is een buurtschap van Bocholtz in de Nederlandse gemeente Simpelveld, provincie Limburg.
        Het gedeelte Bane uit de naam verwijst naar de Romeinse weg tussen Aken en Maastricht.
        Het woorddeel Hei verwijst naar de droge plateau waarop de nederzetting zich ontwikkelde.
        De ca 30 huizenvesten 80 inwoners. Baneheide heeft een typisch Limburgs dorpsgezicht met een waterpoel, een waterputhuisje.
        Boerderijen opgetrokken uit Kunradersteen, vakwerkhuizen en op de kruising evenals op de gevel van de Heihoeve een kruisbeeld.
        Bron Wikipedia.

==================================================================================================================================================================

         

          

        

      

        

        01 - Baneheide- Bij Waterpoel:  Nieuw smeedijzeren kruis bij de vroegere waterpoel en put.
        Het kruis werd hier geplaatst en ingezegend op zondag 4 juli 1992 door pastoor Nievelstein. het is voorzien van een loden corpus en gemaakt door Frans van Can.
        Het vervangt het oude kruis dat later een plek kreeg langs het voetpad naar Nijswiller.   Rond 2000 kreeg het de kleur en na 2015 werd de liguster heg verwijdert.

=========================================================================================================================================================      

                 

        

          

        

      

      02- Baneheide- Gatsweg- Vossenberg:  Het oude kruis aan de waterpoel- put te Baneheide.
      Na een opknapbeurt door Frans van Can is dit kruis in 1992 geplaatst langs dit oude voetpad naar Nijswiller.

=========================================================================================================================================================

          

        

      

    

      03- Baneheide- Goedenraadsbergweg- Karstraat:  Smeedijzeren weg- of veldkruis. Tekst: Heer red ons MT  8-25.
     
Eigenaar: IVN afd. Eys.  Soortkruis:  Devotiekruis. Achter het corpus is een klein schildje met het opschrift: Kruis is verschillende keren door vandalen vernield.

========================================================================================================================================================

        

        

          

        

        

      

      04- Baneheide no 24:  Tegen de gevel van de kapitale boerderij annex appartementen complex hangt dit oude gevelkruis met nisje voor een Maria beeldje.
      Het kruis zou hier al hangen sinds 1797. Corpus is in 1990 door Alfons Henskens vernieuwd. Het Maria beeldje is geschonken door Chris Willems in 1991.
      Sinds 2002 is de boerderij in handen van de fam. Hodiamont. Het kruis is met een afbeelding van een doodshoofd.

=======================================================================================================================================================

        

            

            

      

        

      05- Baneheide- Plateweg:  Fraai smeedijzeren wegkruis. Tekst op plaatje: INRI.  In 1866 stond er al een kruis op deze driesprong.
      Dit smeedijzeren kruis is in 1989 door de buurtbewoner Frans van Can gemaakt en op 10 sept. 1989 opnieuw ingezegend door pastoor Ubachs.
      Voorheen was op het kruis een klein houten crucifix bevestigd. Rond 2000 is het kruis rood geverfd.

================================================================================================================================================================